طرز تهیه فسنجان گیلانی
فسنجان گیلانی برخلاف تهران که به صورت شیرین سرو می شود در استان گیلان این غذای خوشمزه به صورت ترش و ملس سرو می شود که در بین گیلانیان عزیز بسیار پرطرفدار است و یکی از غذاهای معروف رشت است که بسیاری از گیلانی حداقل ماهی یکبار این غذای خوشمزه را میل می کنند.
فسنجان گیلانی یکی از خوشمزه ترین و اصیل ترین غذاهای ایرانی است که با ترکیبی از طعم ترش و عطر بی نظیر گردو، طرفداران زیادی دارد. برای تهیه این خورش خوشمزه، به مواد اولیه و کمی حوصله نیاز دارید. در ادامه، طرز تهیه فسنجان گیلانی را به صورت مرحله به مرحله برای شما شرح می دهیم.
فسنجان گیلانی با مرغ و گاهی گوشت محلی یعنی گوشت غاز و اردک تهیه می شود که بسیار لذیذ هستند. برای تهیه فسنجان بهتر است شما صبر و حوصله به خرج دهید و بگذارید این غذا به خوبی جا بیفتد زیرا هرچه این غذا جا افتاده تر خوشمزه تر است.
مواد لازم تهیه فسنجان گیلانی برای ۴ نفر
- مغز گردو: ۳۰۰ گرم
- سینه یا ران مرغ: ۴ تکه
- رب انار ترش ملس: 2 قاشق غذاخوری
- پیاز بزرگ: ۱ عدد
- زعفران دم کرده: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
- روغن مایع: به مقدار لازم
طرز تهیه فسنجان گیلانی
آمادهسازی مرغ
مرغ را شسته و با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه مزه دار کنید. سپس در روغن سرخ کنید تا طلایی رنگ شود.
تفت دادن پیاز و گردو
پیاز را ریز خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس گردوی چرخ شده را به پیاز اضافه کرده و به مدت ۲-۳ دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.
اضافه کردن رب انار و آب
رب انار را به مواد اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ آن باز شود. سپس ۶-۷ لیوان آب سرد به قابلمه اضافه کنید.
قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید تا به جوش آید. سپس حرارت را کم کرده و درب قابلمه را بگذارید تا آب خورشت به کمی جا بیفتد.
اضافه کردن مرغ و زعفران
مرغ سرخ شده را به خورش اضافه کنید و زعفران دم کرده را نیز به آن بیافزایید.
تست طعم و جا افتادن خورش
پس از گذشت زمان پخت، خورش را تست کنید. اگر به اندازه کافی جا افتاده بود، حرارت را خاموش کنید.
یکی از فوت و فن های این غذا اضافه کردن تکه های یخ حین پخت این غذاست زیرا یخ باعث می شود این غذا کمی روغن بیشتری پس بدهد و خوش رنگ و لعاب تر شود.
نکات پخت فسنجان گیلانی
- برای تهیه فسنجان گیلانی، از گردوی تازه و باکیفیت استفاده کنید.
- رب انار ترش برای فسنجان گیلانی مناسبتر است.
- فسنجان گیلانی را معمولا با برنج زعفرانی سرو میکنند.
- برای طعم بهتر، میتوانید در انتهای پخت، کمی دارچین به فسنجان اضافه کنید.
- برای پخت فسنجان حین پخت به آن تکه های یخ اضافه کنید.
سوالات متداول
بهترین نوع گردو برای فسنجان چیست؟ گردوی تازه و مغزدار بهترین گزینه است. گردوی کاغذی به دلیل روغنیتر بودن، طعم غنیتری به فسنجان میدهد.
میتوان از رب انار صنعتی استفاده کرد؟ بله، اما رب انار خانگی طعم بهتری به فسنجان میدهد.
چه نوع مرغی برای فسنجان مناسبتر است؟ سینه یا ران مرغ بهترین گزینه هستند. اما برخی افراد از مرغابی یا اردک نیز استفاده میکنند.
آیا میتوان از گوشت قرمز به جای مرغ استفاده کرد؟ بله، میتوانید از گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند یا گوساله نیز استفاده کنید.
چرا فسنجان باید مدت طولانی پخته شود؟ پخت طولانی باعث میشود تا گردو روغن بیندازد و فسنجان جا بیفتد و طعم دلنشینی پیدا کند.
چگونه بفهمیم فسنجان جا افتاده است؟ زمانی که روغن روی فسنجان جمع شد و خورش غلیظ شد، نشاندهنده جا افتادن آن است.
چرا فسنجان بعضی وقتها ترش میشود؟ اگر مقدار رب انار زیاد باشد یا از رب انار خیلی ترش استفاده کنید، فسنجان ترش میشود.
چگونه طعم فسنجان را ملس کنیم؟ برای ملس کردن فسنجان، میتوانید از شکر یا کمی عسل استفاده کنید.